Ana içeriğe atla

Her Şeyin Başlangıcına Bir Bakış

Şimdi de geriye dönelim, her şeyin başlangıcına... Var dediğimiz şeyin olmadığı ana... Ne oldu o da bir anda varlık ve beraberinde yokluk ortaya çıktı? Varlığın var olmak için var olmaya ihtiyacı mı var? Ya da var dediğimiz şeyin olmadığı ne olabilir? Her ne kadar bazıları insanı "evrendeki" en zeki varlık olarak da tanımlıyorlarsa da, bu sorulara cevap verebilecek insan olduğunu düşünmüyorum. Ama yine de biz, en iyi yapabildiğimiz işi yapıp soruları sormalıyız. Önemli olan cevap almak değil, soru sormaktır.

Şu anda bu sorular hakkında pek fazla bir şey veremiyoruz. Fakat, fizik bize evrenin bir patlamayla ortaya çıktığını söyler. Evet, bu büyük bir kademe! Fakat bu, fizikteki her gelişme gibi bir soruyu cevaplamaktan çok daha çok soru açığa çıkarıyor: Bu patlamadan önce ne vardı? Patlayan şey neydi? Az önce ve daha da önce, insanın bu soruları tam olarak cevaplayamayacağını söyledik, peki neden, şimdi biraz da buna değinelim.

Varlıkta olan, varlıkta olanı anlayabilir sadece. Geçen yazıda bir soru sormuştum, işte onun cevabının nedeni bu. Şimdi bu noktada şu soruyu soracaksınız, neden varlıkta olan sadece varlıkta olanı anlayabilir? Bunun cevabı daha ileride, takibe devam et.

Haydi biraz daha fizik: M kuramı, aslında bu patlamadan öncesi hakkında bilgi veriyor, fakat bu yine de ilk baştaki sorulara cevap değil. Çok basitçe M kuramında evrenimiz ve başka bir evren, kütleçekimleri nedeniyle birbirlerine yaklaşıyor, çarpışıyor ve uzaklaşıyor. M kuramı, şu anda fizikte her şeyin kuramı olmaya aday gösteriliyor.

Biraz daha felsefenin gözüyle başlangıca bakalım ve sorular soralım. Eğer ki her şeyin bir başlangıcı var ise, sonu var mıdır? Varlık eğer ki var olmak istiyorsa, neden bu özelliğini kaybetmek istesin, neden bir son olmak zorunda? Varlık dediğimiz şeyin bir başlangıcı var mı? Varlık nereden geliyor, başlangıcı eğer varsa ne onu ortaya çıkardı?

(Uygulama için yorum)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zamanı Durdurmak...

Hiç düşündün mü zaman nasıl durur? Ya da durur mu? Veya durabilir mi? Zaman dursa ne olur diye peki? Bu düşünceler aslında senin benim gibi olduğunu gösterir eğer ki o soruları okumadan önce düşündüysen(Benim kendi hakkımdaki tanımımı  buradan  görebilirsin.). Evet, zaman... Zaman bir muammadır dostum. Zamanı açıklayamazsın şu anda ne sen ne de ben. Çünkü zamanın içindeyiz, ama aynı anda da değil gibiyiz. Sanki bir boyutta kayıp gidiyoruz ki zaten öyle... Ama kayan biz miyiz, yoksa zaman mı? Gözlemci farkı... Ama nasıl gözlemlersin ki bunu? Sen, ben, o hepimiz aynı zamandayız, ama dışına çıkamıyoruz. Çıksak ne olurdu acaba... Bu hareketin tersine gitmek, zamanı durdurur mu? Zaman duruyorsa eğer ki, o halde nası hareket olacak hareketli için? Ya da asıl soru şu mu: "Zaman boyutunda hareketli iken diğer boyutlarda da hareketli olmalı mıyız?" Evet, zaman... Zaman bir muammadır dostum. Zamanı açıklayamazsın şu anda ne sen ne de ben. Çünkü zamanın içindeyiz, ama aynı anda da d

Felsefe Üzerine...

Nedir felsefe? Sorgulamak basitçe. Belki öyle, belki değil. Peki sorgulamak mı sadece? Hayır tabii ki de. Nedir o halde? İşte şu anda yapıyoruz ya. İşte bu tam da felsefe. Başka ne? Orası meçhul oraya girme. Bu da felsefe. Karmaşadır felsefe düzenlice. Paradoks olur bazen. İşte az önceki gibi. Felsefe paradokstur, sorgulayarak oluşur. Ama belki de bunların hiçbiridir. Hiçbir şeyden emin olamayız. Şüphedir felsefe şüphe. Aslında "YOK" olmayı, "VAR" olmakla kıyaslamak değildir sadece. Hatta o değildir kesinlikle, ona "HİKMET" denir. Oraya girme orası karışık içine girersen ne sen çıkarsın ne de ben çıkarım ne de başkası. O kadar zeki değilim hatta hiç değilim. "Haydi artık, konuya dönelim." dediğinizi duyar gibiyim, ama konudan hiç ayrılmadık ki. Konu felsefe, ben felsefe, sen felsefe, o felsefe... Tabii ki anlayana ve yapana. Neyse bitireyim artık yazıyı. Aslında uzuuun uzuuun yazılar yazmasını ben de biliyorum, ama fazla sıkmasın. Bitti bu yazı b

Varlık ve Yokluk

Devam! Yine aynı seviyede devam ediyorum.Bu defa yokluğu anlatacağım, ama neden başlıkta varlık var? Varlık olmadan yokluk olur mu? Ya da arada fark var mı? Varlığı tanımlamak için yeterince zeki varlıklar olduğumuzu düşünmüyorum. Çünkü bilebildiğimiz şey sadece kendi varlığımız iken bunu yapmak mümkün değil. O zaman şimdi devam edelim, ve soruları sormaya başlayalım: Yokluk ile varlık arasında fark ne? Bunu cevaplamak için varlığı nasıl bildiğimizi düşünelim. Düşünüyorsak, varız. Peki nasıl yok oluruz? Ya da yok olan bir şeyi düşünebilir miyiz? Deneyin, yok olmak eğer olmamak manasında ise bu blogda edindiğiniz felsefi düşünme birikimi ile yok olan bir şey bulmaya çalışın, sonucunuzu bekleyeceğim. Sorunun cevabını veriyorum, bulamayacaksınız. Eğer ki olmayan bir şeyi bulamıyorsak bu şu anlama gelir; şu halde yokluğun anlamı olmayan değildir. Bu halde şunu da bulabiliriz ki yokluk da vardır. Aslında bu da şu demek, yokluk ile varlık arasında fark yoktur! Oldu mu? Yine yorumları b